Paskaita – kūrybinės dirbtuvės „Senieji ženklai ir simboliai tekstilėje, keramikoje“

„Tūkstantmečio mokyklų“ kultūrinio ugdymo programos „Etninės kultūros ženklai ir jų atspindžiai mene“ veiklos Plungės Senamiesčio mokykloje tęsiasi.

Ženklų kalbos paslaptis aštuntokams padėjo išsiaiškinti audėja, archeologinės tekstilės meistrė, kuršių kostiumo rekonstruktorė, asociacijos „Pilsota“ narė, edukatorė Ingrida Šilgalytė. Paskaita – kūrybinės dirbtuvės „Senieji ženklai ir simboliai tekstilėje, keramikoje“ vyko mūsų gerbiamų partnerių – Žemaičių dailės muziejaus – erdvėse. Kas yra ženklas, ką jis reiškia, kur ir kokiu tikslu buvo naudojamas, ar vis dar turi prasmę šiandien? Liesdami, uostydami, matuodamiesi ir stebėdami atkurtus kuršių rūbus, papuošalus ir keramikos dirbinius mokiniai tarsi skaitė užkoduotus praeities laiškus dabarčiai.

Daug klausimų ir dar daugiau atsakymų mokiniai išgirdo ir juos užsirašė ne bet kur, o į savo technologijų pamokose pasigamintas užrašų knygutes (viena grupė mokinių pasigamino, o po to mokė kitus klasės draugus). Ženklų ,,konspektai“ nugulė ant gaminamų verpstukų, o verpstukų piešiniai persikėlė ant užrašų knygelių viršelių.

Žinių ir kūrybinio patirčių diena muziejuje baigėsi. Susitikimo su Ingrida pradžioje mokiniams taškas buvo tik taškas, o veikloms pasibaigus tapo aišku, kad taškas visa ko pradžia: ženklo, žmogaus, gyvenimo.

Nuoširdžiai dėkojame Žemaičių dailės muziejui už bendradarbiavimą ir atvirumą, į savo išpuoselėtas erdves priimant jaunus, į žinių ir pažinimo aukštumas kopiančius žmones.

Kartu su Tūkstantmečio mokyklos

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra.

Autorius:
Lina Bulavienė, dailės ir technologijų mokytoja, TŪM kultūrinio ugdymo koordinatorė mokykloje

Nuotraukos:
Lina Bulavienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas