Integruota dailės ir lietuvių kalbos pamoka „Etninės kultūros atspindžiai profesionaliojoje dailėje“

Plungės Senamiesčio mokykla dalyvauja (2023 m. rugsėjis - 2025 m. birželis) „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje. Rajono savivaldybės Švietimo pažangos plane mūsų mokykla paminėta kaip turinti gilias etnokultūros tradicijas. Tad kultūrinio ugdymo programą pavadinome „Etninės kultūros ženklai ir jų atspindžiai mene“.

Menas, apimantis dailę, muziką, literatūrą, architektūrą ir kitas rūšis, turi jėgos ir galios į bendrą veiklą įtraukti įvairius mokomuosius dalykus, kultūrinį ugdymą integruoti į formalųjį.

Kultūrinio ugdymo programos įgyvendinimą pradėjome projekto partnerių – Žemaičių dailės muziejaus – erdvėse integruota dailės ir lietuvių kalbos pamoka „Etninės kultūros atspindžiai profesionaliojoje dailėje“. Šiai temai atskleisti puikiai tiko net dvi muziejaus sales užėmusi jubiliejinė Igno Budrio darbų paroda (I. Budrys – vienas ryškiausių, produktyviausių ir meistriškai akvarelę valdžiusių žemaičių menininkų, kurio pagrindinė darbų tema – gimtųjų vietų sakralumas).

Dirbdami grupėse bei individualiai, taikydami dailės, lietuvių kalbos ir literatūros pamokose įgytas žinias, mokiniai rinko informaciją apie dailininko kūrybos ypatumus, stengėsi suvokti kolorito išskirtinumą, ieškojo paveikslų su lietuvių liaudies memorialiniais paminklais, piešė koplytstulpių, stogastulpių, kryžių, koplytėlių eskizus, kuriuos norėtų pavaizduoti savo darbuose. Sukaupę nemažai žinių, mokiniai jas naudojo pamokose: akvarele tapė peizažus, į juos įpindami liaudies memorialinius paminklus, lietuvių kalbos ir literatūros pamokose kūrė savo darbų aprašymus.

Tikimės mokyklos bendruomenę pradžiuginti pamokose sukurtų darbų pristatymu ir Vėlinėms skirtu renginiu „Gimtųjų vietų sakralumas“.

Dėkojame Žemaičių dailės muziejui už galimybę įprastas kabinetų erdves pakeisti į nuostabias dvaro rūmų sales ir paprastas pamokas paversti tikra meno degustacija.

Kartu su Tūkstantmečio mokyklos

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra

Autorius:
Irena Stonkienė, lietuvių kalbos mokytoja ir Lina Bulavienė, dailės ir technologijų mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas