,,Pažinkime vieni kitus per mitologiją‘‘- naujas tarptautinis projektas Senamiesčio mokykloje

Plungės Senamiesčio mokykla turi tikrai nemenką projektinės veiklos patirtį. Balandžio mėnesį, baigiant įgyvendinti dvejus metus vykusį tarptautinį projektą „Mokymasis netradicinėje aplinkoje“, tuoj imta ruoštis kito – NORDPLUS JUNIOR – projekto atidarymui.

Dar 2016 metų rudenį anglų kalbos mokytoja metodininkė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Sandra Jankauskienė vyko į Kopenhagoje Šiaurės valstybių švietimo atstovams surengtą konferenciją, kur užmezgė ryšius su Farerų salų Giljanes bei Suomijos Kestilos vidurinėmis mokyklomis. Grįžusi iš Kopenhagos, pavaduotoja S. Jankauskienė, talkininkaujant lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai R. Paulikienei, parengė paraišką Šiaurės Tarybos administruojamos programos NORDLUS JUNIOR klasių projektui „Pažinkime vieni kitus per mitologiją“. Paraiška buvo patvirtinta.

Pagal projektą per dvejus metus kiekvienos šalies mokytojai su 12 mokinių grupėmis lankysis partnerių mokyklose ir stengsis įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus – nagrinės savo ir partnerių šalių mitologiją, ugdys mokinių toleranciją kitoms tautoms bei kultūroms, domėsis kiekvienos šalies dvasiniu ir materialiniu paveldu ir, žinoma, tobulins anglų kalbos žinias bei „minkštuosius“ gebėjimus. Taigi gegužės 14-18 dienomis Plungės Senamiesčio mokykloje vyko pirmasis projekto partnerių susitikimas „Gyvybės medis baltų mitologijoje“.

Sudaryta projekto įgyvendinimo grupė, - anglų kalbos mokytoja metodininkė A.Vasiliauskienė, muzikos mokytoja metodininkė L.Domarkienė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos metodininkės V.Makauskienė ir R. Paulikienė – vadovaujama pavaduotojos S. Jankauskienės, kruopščiai ruošėsi susirinkimui, kad čia viešėdami svečiai pajustų kuo tikresnį mokyklos gyvenimą, parsivežtų kuo ryškesnį prisiminimą apie Plungę, Lietuvą, lietuvių kalbą ir visą mūsų tautos etninę kultūrą.

Projekto atidarymo ceremonijos metu ir šeimininkai ,ir svečiai, pristatę savo mokyklas, pateikė namų darbą – savo tautos Pasaulio sukūrimo mito vizualizaciją. Mūsų šauniųjų mokinių grupė, vadovaujama muzikos mokytojos metodininkės L. Domarkienės, iš akmenukų dunksėjimo, paukščių pamėgdžiojimų, drebinančios sutartinės jėgos ir baltų ženklų ant lino skarų užaugino Gyvybės medį – taip įtvirtino projekto veiklos pradžią.

Pirmąją dieną svečiams buvo aprodyta mokykla, jie turėjo galimybę dalyvauti integruotoje lietuvių kalbos ir muzikos pamokoje( vedė R. Paulikienė ir L . Domarkienė), o po to visos delegacijos buvo pakviestos į miesto savivaldybę. Plungės miestas svečius iš Šiaurės pasitiko jau vasariškai pasipuošęs žaluma ir žiedais, taip šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, didingieji grafų Oginskių rūmai ir biblioteka – pilaitė lankytojams atvėrė dar subtilesnį savo grožį.

Kuo mūsų tautos etninė kultūra savita, svečiai geriausiai suvokė vakaronės ,,Sveiki atvykę į Lietuvą “ metu. Tėvelių paruoštas žemaitiškų patiekalų stalas(nuoširdžiai jiems dėkojame) džiugino akį, kirbino nosį ir ragino paragauti, paskanauti, sočiai užkąsti, nes po vaišių laukė liaudiška vakaronė, kur nuo patrepsėjimų drebėjo grindys, o žaidimai ir rateliai įsuko netik senamiestukus, bet ir visus projekto dalyvius.

Projekto partneriams iš Suomijos ir Farerų salų buvo svarbu parodyti, kokia gi ta Lietuva, jos istorija, kas per amžius formavo mūsų tautos mentalitetą. Tai lengviausia atverti keliaujant, lankantis muziejuose, atliekant įvairias edukacines veiklas. Per projekto sesijos vykdymo savaitę suorganizuotos kelios edukacinės išvykos: Palangoje gėrėtasi Gintaro muziejaus eksponatais, keliauta pajūriu, vaikščiota Klaipėdos senamiesčio grindiniu; aplankytas Vilnius ir Trakai, Žemaitijos sostinė Telšiai ir juose esantis ,,Alkos“ muziejus. Kaskart iš naujo pažinti savo gimtąjį kraštą labai pravartu mūsų mokiniams, o svečiams į uolėtus ir nuolat vėjų gairinamus kraštus parsivežti jau vasara alsuojančios Lietuvos vaizdą- didžiulė pažintinė dovana.

Bendravimas ir bendradarbiavimas su svečiais jau buvo užsimezgęs gerokai anksčiau, nei mokykla jiems atvėrė savo duris – tris temas, susijusias su mitologija, projekto dalyviai jau gvildeno vaizdo konferencijų metu prieš Kalėdas ir Velykas. Dalykinė pažintis jau buvo įvykusi, tačiau juk niekas neatpirks šilto rankos paspaudimo ir tikro gyvo bendravimo, o kartu užtraukta lietuvių liaudies daina ir su akcentu ištartas svečių „ačiū“ parodė , kad visi suplanuoti darbai bus atlikti paprastai ir sklandžiai. Telieka judėti į priekį ir palengva ruoštis naujiems susitikimams Suomijoje ir Farerų salose... Nuotraukos

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja R. Paulikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas