Tarptautinė metodinė-praktinė konferencija ,,Mokymas(is) netradicinėje aplinkoje" Lietuvoje

Balandžio 24d. mūsų mokykloje šalia Lietuvos antrąkart suplevėsavo Lenkijos, Makedonijos ir Rumunijos vėliavos - tarptautine metodine-praktine konferencija ,,Mokymas(-is ) netradicinėje aplinkoje” buvo vainikuotas ERASMUS+ K2 veiksmo strateginis tarpmokyklinis projektas.

Ilgalaikio tarptautinio projekto iniciatorė ir koordinatorė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui S. Jankauskienė, pradėdama konferenciją, pasidžiaugė gausiu pranešėjų, panorusių pasidalyti savo pedagoginio darbo patirtimi (pranešimus skaitė penkiolika lektorių), ir klausytojų būriu. Konferencijos tema patraukli ir įdomi pasirodė ne tik Senamiesčio mokyklos mokytojams, kurie dvejus metus sukosi projekto ,,Mokymas(-is ) netradicinėje aplinkoje” veiklose,- pranešimus skaityti pasisiūlė ir Plungės r. Kulių gimnazijos, Kretingos VšĮ Pranciškonų gimnazijos mokytojos. Viešnios iš Lenkijos, Makedonijos bei Rumunijos savo pranešimuose kalbėjo apie naudą, kurią mokiniams davė 2016-2018 m. m. įsibėgėjęs tarptautinis projektas ,,Mokymas(-is ) netradicinėje aplinkoje”, sujudinęs ir pagyvinęs kasdienį mokinių ir mokytojų gyvenimą Makovo miesto Šventojo Voiceho gimnazijoje (Lenkija), Kumanovo Pero Nakovo vardo vidurinėje profesinio rengimo mokykloje (Makedonija), Campi Turzi Pavel Dan licėjuje (Rumunija). Išklausius užsieniečių mokytojų pranešimų, pasidarė aišku, kad ir projekto partnerių mokyklose, ir mūsų ugdymo įstaigoje einama ta pačia kryptimi: siekiama, kad mokinių žinios gerėtų, o mokymasis taptų mokiniams patrauklesnis ir įdomesnis pačią mokyklą darant be sienų.

Mokykloje vykusį renginį pavadinti turtingu ir naudingu buvo galima dar ir todėl, kad pranešimus susirinkusiesiems skaitė ne tik mokytojai - į šią veiklą mielai įsitraukė ir mokinių tėveliai. 9b klasės mokinės mama, Plungės bibliotekos Vaikų skyriaus vedėja Kristina Pilitauskienė pasidalijo savo ketverių metų patirtimi, kaip tėveliai padeda klasės vadovei su mokiniais vykti į žygius ir rengti savaitgalio stovyklas su gausybe pačių įdomiausių ir naudingiausių veiklų gamtos apsuptyje; mokytojos R. Paulikienės pranešime buvo pateiktas mokinių parengtas vaizdo įrašas-interviu, kur 7b klasės aktyviausieji tėveliai džiaugėsi, kad mokykloje vykdomas projekto veiklos padėjo suvienyti klasės bendruomenę.

Konferencijoje buvo kalbama ir apie mūsų mokyklos bendravimą ir bendradarbiavimą su viešąja miesto biblioteka bei Žemaitijos nacionaliniu parku. Toma Mikutaitė, ŽNP Gamtos mokyklos specialistė, detaliai pristatė, kokias edukacines programas mokiniai kviečiami išbandyti Plateliuose, kokios įdomios veiklos mokinių ir mokytojų čia laukia visais metų laikais.

Instrumentine muzika svečius džiugino mūsų aštuntokai S. Šimkus ir M. Lamsargis, o muzikos mokytojos metodininkės Laimos Domarkienės folklorinis ansamblis ,,Keilelė” savo trankiomis žemaitiškomis dainomis ragino nepražiopsoti pavasario.

Pertraukos metu konferencijos dalyviai galėjo apžiūrėti net septynis mokytojų paruoštus stendinius pranešimus, pavartyti lankstinuką ,,Tradicinės pamokos kitur ir kitaip’’ su penkių netradicinėse aplinkose vestų pamokų aprašais; padiskutuoti, ramiai pabendrauti. Viešnias iš užsienio domino metodiniai gidai, kuriuose sugulė daugiašalio projekto ,,Mokymasis netradicinėje aplinkoje’’ mokyklų partnerių visa vykdytos veiklos geroji patirtis.

Jei patirtimi mokytojas dalijasi, vadinasi, jis turi ką duoti. Jei atvirai priima,- pasinaudos savo kolegos nuveiktu darbu, sutaupys laiko, o vėliau pateiks ir savo idėją, kaip viską galima atlikti dar geriau...

Pasibaigus tarptautinei praktinei-metodinei konferencijai, projekto ,,Mokymasis netradicinėje aplinkoje’’ koordinatorių ir vadovų susitikimo veikla nenutrūko. Ji dar tęsėsi iki balandžio 26 d.: vyko dvejų metų nuveiktų darbų aptarimas, įvertinimas, baigiamųjų veiklų apibendrinimas. Viešnioms buvo suorganizuotos ir pažintinės kelionės po Kuršių neriją, Klaipėdą ir Žemaitijos sostinę -Telšius. Mokytojos į savo šalis iš čia parsiveš nulijusių kopų kvapą, Baltijos šniokštimą, gintaro gabalėlį ir žemaitiškos šnektos sukeltus virpesius...

Tarp Lenkijos, Rumunijos, Makedonijos ir Lietuvos mokyklų užsimezgę dalykiniai ryšiai peraugo į šiltą mokytojų draugystę, įsižiebė didžiulis noras vėl susitikti, bendradarbiauti naujuose projektuose, kurių idėjos dar tik bręsta. O dabar bręstančios idėjos tikrai užgims naujų veiklų pavidalu! Nuotraukos 

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė R. Paulikienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas