Edukacinė išvyka į Telšių atviros prieigos STEAM centrą

  • Paskelbta: 2023-12-11
  • Kategorija: Renginiai

             Gruodžio 6 dieną 9a ir 9b  kl. mokiniai, lydimi gamtos mokslų mokytojų I. Šimkuvienės ir D. Andruškaitės, lankėsi Telšių atviros prieigos STEAM centre, kur atliko du tiriamuosius darbus. Jų metu konstravo, modeliavo, susipažino su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendė  iškilusias problemas.

           Tiriamajame darbe ,,Dirbtinis inkstas“ devintokai mokėsi  iš gautų priemonių ir medžiagų sukonstruoti dializės maišelį eksperimentui. Formulavo tikslus, kėlė hipotezes,  kokybiniais testais nustatė dializės membranos laidumą skirtingoms medžiagoms. Panašios dializės membranos yra naudojamos ir dirbtinio inksto aparate, kuris skirtas  nereikalingiems medžiagų apykaitos produktams iš kraujo valyti, kai sutrinka inkstų veikla. Atliktas darbas padėjo  suprasti žalingų įpročių (pavyzdžiui, alkoholio vartojimo)  poveikį žmogaus organų veiklai  ir mokinių sveikos gyvensenos vertybinėms nuostatoms formuotis.

           Kita grupė mokinių  atliko tiriamąjį  darbą ,,Kristalų mikropasaulis“.  Mokėsi gaminti įvairių augalų mikropreparatus ir tyrinėjo juos mikroskopu, stebėjo cheminių medžiagų kristalus, aptarė jų formas. Įspūdingai atrodė kalcio oksalato kristalai, kurie labai skirtingų formų: drūzos ir adatėlių pavidalo - rafidės, taip pat prizminiai kristalai. Ne tik mikroskopavo kristalus, bet ir pasigamino akmens druskos NaCl heksaedro formos popierinį lankstinį, apskaičiavo, kiek natrio ir chlorido jonų sudaro vieną natrio chlorido elementarųjį narvelį...  Juk pasūdydami maistą, su valgomąja druska susiduriame kasdien. Ištirpę kristalai patenka į mūsų organizmą, kur dalyvauja įvairiuose procesuose, atlieka konkrečias funkcijas. Naudodamiesi mikroskopu, mokiniai geriau susipažįsta su mus supančiu mikropasauliu ir atranda tai, ko paprastai plika akimi nepamatysi.   

 

Nuotraukos:
Irutės Šimkuvienės ir Daivos Andruškaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas