Gamtos mokslų teminio projekto „Tyrinėk, konstruok, pažink“ edukacinė išvyka

Birželio 9 dieną 9-10 kl. mokiniai, lydimi mokytojų I. Šimkuvienės ir D. Andruškaitės, lankėsi Telšių atviros prieigos STEAM centre, kur atliko du tiriamuosius darbus. Jų metu konstravo, modeliavo, susipažino su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendė  iškilusias problemas. Nuotraukos

Tiriamajame darbe ,,Dirbtinis inkstas“ mokiniai mokėsi  iš gautų priemonių ir medžiagų sukonstruoti dializės maišelį eksperimentui. Formulavo tikslus, kėlė hipotezes,  kokybiniais testais nustatė dializės membranos laidumą skirtingoms medžiagoms. Panašios dializės membranos yra naudojamos ir dirbtinio inksto aparate, kuris skirtas iš kraujo valyti nereikalingus medžiagų apykaitos produktus sutrikus inkstų veiklai. Atliktas darbas padėjo  suprasti žalingų įpročių (pavyzdžiui, alkoholio vartojimo)  poveikį žmogaus organų veiklai  ir mokinių sveikos gyvensenos vertybinėms nuostatoms formuotis.

Robotai  vis daugiau darbų atlieka už žmones ir ateityje visiškai įsilies į kasdieninį gyvenimą. Todėl dabar jų konstravimu ypač domisi mokiniai. Tiriamajame darbe ,,Robotų sumo kova Marse“ ugdytiniai susipažino su jutikliais, roboto veikimo bei konstrukcijos principais, programavimu. Konstruodami  robotus taikė reikalingas matematikos, fizikos, IT žinias.

Išvykos metu mokiniai taip pat lankėsi ,,Sūrio Džiugas namuose“, kur sužinojo, kad sūrio ,,Džiugas” gamybos kelias susideda iš 5-ių svarbių technologinių etapų, klasifikuojamas pagal 3 savybes: riebumą, kietumą ir nokinimo būdą, gaminamas tik vasaros periodu iš aukščiausios kokybės pievose laisvai besiganančių karvių pieno, sudėtyje yra tik 4 ingredientai ir daug kitos naudingos informacijos. Edukacijos metu mokiniai turėjo galimybę paragauti 12, 18, 24 ir 36 mėnesių brandos sūrių su jiems tinkančiais įvairiais  priedais, palyginti jų skonines savybes.

Pilni įspūdžių ir nešini lauktuvėmis namiškiams mokiniai laimingi grįžo namo.                                                                                         

Mokytojos Irutė Šimkuvienė ir Daiva Andruškaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas