Tyrėjų naktis 2020

,,Tyrėjų nakties“ renginiai mūsų mokykloje jau tapo gražia tradicija. Nuotraukos
Rugsėjo 24 dieną biologijos ir fizikos modulių 10 kl. mokinių grupė, kurią lydėjo mokytojos Irutė Šimkuvienė ir Silva Kurlinkutė, dalyvavo edukacinėje išvykoje į UAB ,,Plungės vandenys“ ir susipažino su Plungės nuotekų valymo įrenginiais.

8c ir 8d kl. mokiniai per biologijos pamoką tyrinėjo žiedo sandarą, aiškinosi jo dalių reikšmę, sudarinėjo žiedų diagramas. Devintokai mikroskopavo augalines ir gyvūnines ląsteles, lygino jas tarpusavyje, ieškojo panašumų bei skirtumų.

Gamtos mokslų tiriamųjų darbų užsiėmimų metu 6a kl. mokiniai gamino augalų lapų atspaudus ir jais papuošė biologijos laboratoriją. Devintokai stebėjo kepurėtojo grybo hifus ir tyrinėjo ,,sukirmijusias“ kepurėles. Surado jose gyvenančias ir mintančias grybinių uodukų lervas, kurias mes vadiname kirminais.

Fizikos pamokų metu 9 klasių mokiniai atliko tiriamąjį darbą „Vandens šiluminės savybės“. Jaunieji mokslininkai turėjo galimybę stebėti vidinės energijos kitimo būdus, apskaičiuoti vandens šiluminę talpą, savitąją šilumą bei atlikti kitas su šia tema susijusias užduotis.

Rugsėjo 25 dieną 9-ų klasių chemijos modulio mokiniai, lydimi chemijos mokytojos   D. Andruškaitės, lankėsi ,,Saulės“ gimnazijos biotechnologijų laboratorijoje ir dalyvavo eksperimentinėje veikloje, kurią organizavo ir vedė chemijos mokytoja metodininkė Sigita Žilinskienė. Mokiniai turėjo galimybę atlikti praktikos darbą ,,Kaip gimsta muilas”, išbandyti šiuolaikines tyrimo priemones: homogenizatorių, modernią vandens kaitinimo vonelę. Muilo virimui buvo naudojamos tik natūralios medžiagos.

Viešnagės metu devintokai patyrė daug gerų emocijų, naujų įspūdžių bei patobulino gamtamokslinę kompetenciją, nes savarankiška tiriamojo pobūdžio veikla skatina kritinį mąstymą, gebėjimą spręsti problemas, tyrinėti bei pažinti aplinką ir save.

8-ų klasių mokiniai, lankantys eksperimentinės veiklos užsiėmimus, atliko tiriamuosius darbus: ,,Vaško ir parafino lydymosi temperatūrų tyrimas” (susipažino su vaško ir parafino savybėmis, jų naudojimu ir poveikiu žmogui) ir ,,Anglies dioksido kiekio palyginimas įkvepiamame ir iškvepiamame ore”. Šis tyrimas padėjo mokiniams geriau suvokti, kad kvėpuojant naudojama tik dalis deguonies, darbo metu išmoko naudoti anglies dioksido jutiklį.

7 a, b, c klasių mokiniai per biologijos pamokas tyrinėjo svogūno, elodėjos, euglenos mikroskopinę sandarą, lygino jų ląsteles.

,,Tyrėjų nakties“ renginiai paįvairina ugdymo procesą, skatina mokinius domėtis gamtos mokslais.

Mokytojos: I. Šimkuvienė, S. Kurlinkutė, D. Andruškaitė, D. Daratytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas