Lietuvių k. ir istorijos teminis projektas „Kelias į laisvę“

            Nuo gegužės iki birželio pabaigos 9A ir 9B klasių mokiniai vykdė socialinių mokslų ir lietuvių k. teminį projektą „Kelias į laisvę“, kurio vadovė – Daiva Vengalė, koordinatorė – Daiva Rimkienė.

              Nepaprastas mūsų valstybės kelias į laisvę: 1918 m. atkurta valstybė 1940-aisiais nepriklausomybės neteko, vėliau Antrasis pasaulinis karas, holokaustas, vykdytas nacistinės Vokietijos prieš šalyje gyvenusius žydų tautybės žmones ir palikęs gilų pėdsaką mūsų tautiečių atminty, sunkus pokaris su rezistentų kovomis, ilgas sovietmetis bei jo metu vykęs šaltasis karas, kol pagaliau po tamsios nakties Lietuvai išaušo ,,Diena atrištom  akim“ (Just. Marcinkevičius). Taip, visas istorines peripetijas randame literatūros kūriniuose: vieni jų  įvykius pateikia tiesiogiai, kitus turime išmokti skaityti tarp eilučių ir suvokti, kodėl Suvalkijoje vyšnios ,,raudonos, kad pravirkt gali...“ (M. Martinaitis). Apie tai ir buvo kalbama viso socialinių mokslų ir lietuvių k. teminio projekto „Kelias į laisvę“ metu. 9A ir 9B klasių mokiniai atliko užduotis, pildė laiko juostą, kurioje ir istoriniai įvykiai, ir jų atspindžiai literatūroje, iš programų pašalinti ir vėl reabilituoti rašytojai ir poetai , o atlikę paruošiamuosius darbus, birželio 13 d. vyko į pažintinę – edukacinę kelionę, aplankė  Kauno IX fortą, susipažino su jo istorija, gynybine siena, požemiais, dalyvavo edukacijoje ,,Išgelbėjęs gyvybę – išgelbsti pasaulį“, kurioje ne tik išklausė informaciją, bet, dirbdami grupėse, atliko istorijos bei literatūros užduotis, paruošė stendinius pristatymus apie Pasaulio teisuolius, žmones, kuriems Izraelio valstybė suteikia garbės vardus už holokausto aukų gelbėjimą. Vėliau  Vytauto Didžiojo karo muziejuje devintokai dar papildė savo žinias edukacijoje ,,Šaltasis karas“: ne tik prisiminė, kad tai - geopolitinė, ekonominė ir ideologinė konfrontacija tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Sovietų Sąjungos bei jų sąjungininkų, bet sužinojo, kaip viskas vyko, kokia konkuruojančiose valstybėse buvo ekonominė ir politinė situacija, kada prasidėjo atšilimas. Užsiėmimo metu ugdytiniai, dalyvavo diskusijoje, susipažino su šaunamaisiais ginklais, patys pabandė šoviniais užpildyti automato dėtuvę. Pasibaigus edukacijai, prie muziejaus sodelyje esančio paminklo partizanams buvo prisiminti ir rezistentai–literatai, palikę dienoraščius, eilėraščius apie nusikaltimus ir žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos sovietmečio valdžia stengėsi nuslėpti.

           Pilna įspūdžių diena ir kelionė baigėsi vėlų vakarą, bet  dar laukė refleksija  Šaltojo karo muziejuje, į kurį tie patys devintokai vyko birželio 16 dieną. Tai vienintelė Europoje ekspozicija, įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Muziejaus istorinė ekspozicija pasakoja apie penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą, o devintokai įsitikino, kad minėtas laikotarpis – ne tik pasakojimai vadovėliuose, bet ir pėdsakus palikusi realybė, apibendrino visus projekto metu atliktus darbus ir patirtus įspūdžius.

             Darbais ir kelionėmis paženklinta mokslo metų pabaiga – puiki  atostogų įžanga.

Nuotraukos:
Daiva Vengalė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas