Projektas „Susipažink. Tyrinėk. Saugok“ įgyvendintos veiklos

Nuo 2023 m. vasario mėn. mokykloje pradėtas įgyvendinti Aplinkos apsaugos rėmimo fondo projektas „Susipažink. Tyrinėk. Saugok“, kurį vykdo 1d ir 3d klasių mokiniai ir jų mokytojos.

Kovo 20 d. 1d ir 3d klasių mokiniai minėjo Pasaulinę Žemės dieną. Klasės piešė plakatus, kalbėjo apie planetai iškilusius pavojus. Taip pat aptarė kokie maži ir, atrodytų, nežymūs darbai padeda tausoti medienos išteklius ir elektrą, šilumą ir vandenį, kuriems pagaminti, ar išgauti, reikia daug energijos, o jai pagaminti naudojami riboti ir nuolat senkantys Žemės ištekliai. Įsisavinant šiuos išteklius teršiamas oras, didinamas kenksmingų dujų išmetimas į atmosferą, dėl ko šiltėja mūsų planetos klimatas. Mokiniai diskutavo, kokiais konkrečiais darbais gali prisidėti prie gamtos aplinkos puoselėjimo ir saugojimo. Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje, nes rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi kiekvieną dieną.

Balandžio 20 d. 1d kl. mokiniai kūrybinėse dirbtuvėse gamino popierinius maišelius, kuriuos galima būtų pakeisti į polietileninius. Maišelius dekoravo gėlytėmis iš žurnalų, laikraščių popieriaus. Taip mokiniai susipažino su antrinėmis žaliavomis ir kaip jas dar kartą galima panaudoti. Kalbėta apie popierių, kuris kaip organinė medžiaga, suyra per kelerius metus, o plastikas nesuyra šimtmečius ir jo galimas neigiamas sudėtinių chemikalų poveikis yra itin pavojinga sveikatai. Mokiniai padarė išvadą, kad ekologiškiausi yra popieriniai maišeliai, tad nusprendėbūti draugiški aplinkai ir naudoti tik juos.

Gegužės 25 d. 1d  ir 3d klasių mokiniai  aplankė Kuršių nerijos nacionalinį parką, Lietuvos jūrų muziejų.  Susipažino su kraštovaizdžio biologine įvairove, Lietuvos jūrų muziejuje saugomais jūros gyvūnais ir fauna, gyvybės vystymusi jūroje.

Mokiniai pamatė koralus, moliuskus, daugybę kriauklių, aplankė jūrų paukščių ir žinduolių ekspozicijas. Didžiausią įspūdį paliko akvariumas ir jo tunelis, kuris įrengtas po pagrindiniu baseinu. Jame, stebindami savo dydžiu ir išvaizda, plaukioja didieji eršketai. Akvariume įrengta ekspozicija „Baltijos jūra – mūsų namai“, kur pasakojama Baltijos jūros formavimosi istorija, demonstruojami čia žiemojantys paukščiai. Vienoje iš ekspozicijų mokiniai akis į akį susitiko su vienu iš pavojingiausių ryklių rūšių žmogui – Baltuoju rykliu. 

Išvyka ne tik suteikė žinių, gerų emocijų, bet ir  siekiamybę  saugoti Lietuvos jūrinį paveldą, skleisti gamtosaugos idėjas.  

Nuotraukos:
Eglė Vagnorienė, pradinio ugdymo mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas