Projektas EAT SMART pasiekė galutinį tikslą

Mokykla jau antrus metus vykdo Europos komisijos finansuojamo projekto, kurį Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas, dvejų metų daugiašalės partnerystės projektą Eat SMART! (,,Valgyk išmintingai!’’). Šio projekto, kuriame dalyvauja dar keturios  mokyklos iš Belgijos, Bulgarijos, Portugalijos ir Turkijos, tikslas -  skatinti jaunus žmones sveikai maitintis. Per dvejus metus įvyko penki partnerių susitikimai kiekvienoje mokykloje. Na, o gegužės 4-8 dienomis grupelė mūsų mokinių ir mokytojų vyko į Turkiją, kur  Ankaros Zeynep Salih Alp mokykloje įvyko projekto partnerių baigiamasis susitikimas.

Gegužės 1 d. kartu su  mokyklos direktoriumi  A. Serva, pavaduotoju J. Griškumi ir projekto koordinatore mokytoja S.Jankauskiene išvykome į Turkiją. Pakeliui aplankėme nepakartojamą Stambulą, kuriame praleidome tik pusantros paros, tačiau suspėjome aplankyti žymiausias vietas - Mėlynąją mečetę, Sofijos soborą, senovinius sultonų Topkapi rūmus bei prabangius Dolmabahce rūmus. Taip pat grožėjomės Bosforo sąsiaurio vaizdais ir nepraleidome progos aplankyti Didįjį Stambulo turgų („Grand Bazar“).

Sekmadienio vakare nuskridome į Ankarą, kur mus prie mokyklos pasitiko priimančios šeimos. Kadangi su Ankaros mokyklos bendraamžėmis jau kurį laiką bendravome internetu, tai susitikimas buvo labai lauktas ir jaudinantis. Na, o gyvenimas šeimose buvo ypatinga patirtis, nes patekome į visiškai kitokią kultūrą su savitomis šeimos tradicijomis, gyvenimo būdu bei papročiais. Nor kalbos barjerą jautėme, tačiau turkų šiluma ir dėmesys mūsų viešnagę padarė malonią ir nepakartojamą.

Pirmadienį mokykloje vyko projekto dalyvių susitikimo atidarymo ceremonija,  kurios metu visos penkios delegacijos pristatė savo namų darbus bei galutinius projekto produktus - sveikos mitybos metodinį gidą, sveikuoliškų patiekalų knygą bei video filmą. Buvome pakviesti į Ankaros Yenimahalle savivaldybę, kur meras pasveikino projekto dalyvius bei pavaišino tradicine turkų arbata. Visą savaitę vyko veikla, susijusi su sveika paauglių mityba: lankėmės mineralinių vandenų gamykloje, išklausėme paskaitą apie vartotojiškumą, patys gaminome maistą mokyklos virtuvėje. Mūsų garbei buvo pakviestas vieno žymiausių turkų saldumyno – baklavos - meistras,  kuris pademonstravo, kaip šis patiekalas gaminamas. Taip pat teko  ragauti Ankaros žuvies meistro paruoštus delikatesus ir pasimėgauti gausiomis turkiškų patiekalų vaišėmis. Kalbėjome bei diskutavome apie projekto naudą mums ir mūsų mokyklų bendruomenei.

Projekto dalyvių susitikimo metu aplankėme Ankaros provincijos Beypazari miestelį, kuriame grožėjomės ne tik gamta  bei architektūra, bet  ir ten labai paplitusiais sidabro gaminiais. Ketvirtadienį turėjome progą aplankyti istorinį Kapadokijos regioną, kuris ypatingas pasakiškais peizažais, beje, vadinamais „Fėjų kaminais“, ir neįtikėtinais požeminiais miestais. Paskutinę projekto susitikimo dieną aplankėme Ankaroje įrengtą pirmojo Turkijos prezidento M.K. Atatiurko mauzoliejų, kuris nustebino savo prabanga ir dydžiu.

Kad ir kaip būtų gaila, projekto baigiamojo susitikimo savaitė pralėkė labai greitai, atėjo laikas išsiskirti. Buvo labai gaila palikti jau „savomis“ tapusias šeimas, sutiktus mielus bendraamžius, šiltą Turkijos orą bei jau prabudusią gamtą.

Džiaugiamės ir dėkojame projektą rengusiems  ir vykdžiusiems Senamiesčio mokyklos pedagogams, nes turėjome puikią progą ne tik sužinoti apie sveiką mitybą, bet ir susipažinti su turkų kultūra, gėrėtis nuostabia Turkijos gamta, pajausti vietinių gyventojų šilumą, gyvai bendrauti su portugalų, belgų, bulgarų, turkų moksleiviais bei mokytojais. Dabar galim pasakyti, jog turim dar vieną šeimą – Eat SMART! komandą!

Nuotraukos

9b klasės mokinės Aistė Čiutytė, Akvilė Barkutė, Ineta Šaulytė, Alberta Rimkutė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas