Kelionė į Portugaliją

Mūsų mokykla kartu su partneriais iš Bulgarijos, Portugalijos, Turkijos ir Belgijos vykdo Europos Komisijos finansuojamą Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projektą „Eat SMART!“ („Valgyk išmintingai!“), kurį Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Projektas jau įpusėjo - įvyko partnerių susitikimai Lietuvoje, Belgijoje, na ir visai neseniai, t.y. gegužės 5-9 dienomis, - Portugalijoje, Canedo miestelyje. Į projekto susitikimą vyko šeši  mokyklos 9-10 kl. mokiniai ir keturi mokytojai.  

Ši kelionė buvo viena įsimintiniausių mano gyvenime, jau nuo pat pirmos atvykimo dienos stebinusi nuostabiais vaizdais, žmonių šypsenomis, šiltu bendravimu. Tik atvykę iškart jautėme visų dėmesį, Canedo mokinukų smalsūs žvilgsniai lydėdavo mus kiekviename žingsnyje. Projekto Portugalijoje renginį pradėjo mokyklos direktorius: šiltai pasveikinęs visus dalyvius, maloniai bendravo įtraukdamas ir mokytojus. Visų šalių grupės buvo paruošusios namų darbus. Mes parodėme skaidres bei filmuką apie vietinę produkciją bei viršsvorio prevenciją. Šiems pristatymams įtemptai ruošėmės visą mėnesį, todėl tikrai palikome gerą įspūdį kitų šalių atstovams. Už aktyvumą mūsų pristatymo metu ir palaikymą net apdovanojome saldžiais prizais. Nemanykite, jog mūsų darbas šioje kelionėje tuo ir užsibaigė! Vizito metu aplankėme Porto miesto universitetus, kuriuose atlikdavome įvairiausių užduočių, susijusių  su sveika mityba. Vienos laboratorijos metu mitybos mokslų fakultete iš įvairiausių duotų produktų turėjome grupelėmis pagaminti skirtingus patiekalus. Ši užduotis iškart parodė kiekvieno kulinarinius sugebėjimus. Vieniems lengviau kitiems sunkiau įveikiama užduotis taip pat atskleidė ir gebėjimą bendradarbiauti. Galiausiai, pasitelkę visas savo žinias, vieni kitus nustebinome gardžiai kvepiančiais ir įspūdingai atrodančiais patiekalais. Kita užduotis - greitai pagaminami produktai, šįkart jau pagal konkrečius receptus. Vieni gamino sūrį, kiti – žėlė, na o mūsų grupė gamino ledus, jiems šaldyti naudodama azotą. Buvo tikrai labai įdomu stebėti, kaip, pilant azotą į mūsų paruoštą masę, iš dubens ėmė veržtis šalti garai. Be to, apsilankėme tikroje universiteto mikrobiologijos fakulteto laboratorijoje, kur ne tik išklausėme paskaitą apie taisyklingą mitybą  bei apsaugos nuo įvairiausių bakterijų būdus, bet ir patys galėjome ištirti ant savo odos esančias bakterijas bei plika akimi išvysti inkubatoriuose užaugintas jų kolonijas. 

Žinoma, kelionėje ne tik dirbome, bet ir nemažai papramogavome! Kasdienės ekskursijos po Porto bei kitų miestelių įdomiausias vietas mus kaskart stebindavo nuostabiais reginiais, nes įspūdinga architektūra, vynuogynai, neapsakomo grožio sodai, palmių alėjos, išskirtinė miesto panorama bei stulbinantis Atlanto vandenynas  tiesiog neleido atitraukti akių, o fotoaparatų baterijos vis seko nuo nenutrūkstamo šių vaizdų fiksavimo. Ekskursijų metu aplankėme ir Portugalijos gimimo vietą, lopšį -  miestelį Gumaraes. Na, o bene įdomiausia pažintinė kelionė buvo išvyka kruiziniu laivu Douro upe, kur gėrėjomės Porto miesto pakrančių vaizdais, šildėmės po karšta Portugalijos saule bei šokio ritmu supažindinome vieni kitus su savo šalių kultūra.

Paskutinę projekto dieną Canedo mokykloje vykusioje uždarymo ceremonijoje visiems projekto dalyviams buvo įteikti sertifikatai, mokykloms - dovanos, skambėjo padėkos. Vėliau turėjome galimybę paragauti tradicinio portugalų patiekalo Francesinha, o visą vakarą skyrėme bendravimui bei atsisveikinimui su draugais, mokytojais bei šeimomis, taip šiltai priėmusiomis mus į savo namus ir rūpestingai prižiūrėjusiomis  visą savaitę, esame jiems visiems labai dėkingi už puikiai praleistą laiką, žinoma, ir savo mokytojams Sandrai Jankauskienei, Birutei Uthne, direktoriaus pavaduotojui Juozui Griškui, suteikusiems galimybę dalyvauti tokiame projekte.

Sunku buvo palikti šią šalį – ji mūsų visų atmintyse įstrigo nuostabiu savo kraštovaizdžiu bei šiltu žmonių bendravimu, nuo veidų nedingstančiomis šypsenomis, kurių norėtume kuo daugiau išvysti ir lietuvių veiduose! Čia mes ne tik atradome daugybę naujų dalykų, susipažinome su šalies kultūra, bet ir per, regis, itin trumpą laiką susiradome daugybę gerų draugų: portugalai, belgai, turkai, bulgarai – visi dar ilgai išliks mūsų atmintyje.

Nuotraukos

Marta Šaulytė, 10b kl.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas