Partnerių susitikimas Belgijoje

Mūsų  mokykla nuo praėjusių metų rudens įgyvendina Europos Komisijos finansuojamą Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projektą "Eat SMART!" („Valgyk išmintingai!“), kuriame dalyvauja mokyklos iš Belgijos, Bulgarijos, Portugalijos ir Turkijos. Projekto tikslas – skatinti jaunimą sveikai maitintis. Įgyvendinant šį projektą, per dvejus metus  kiekviena dalyvaujanti mokykla turi surengti partnerių susitikimą savo šalyje. Pirmasis susitikimas, kurį su džiaugsmu dar prisimena mūsų mokyklos mokiniai,  vyko Plungėje 2013 spalio mėnesį.

Labai laukėme antrojo susitikimo su projekto dalyviais Belgijoje, Gelio miestelyje.  Visi buvome išsiilgę projektinės veiklos drauge su kitų šalių dalyviais, pasaulio pažinimo, o labiausiai norėjome sutikti savo ,,brolius” ir ,,seseris”, mat projekto dalyviai Lietuvoje gyveno mūsų šeimose, tad į Belgiją važiavome tarsi į savo antruosius namus. Gyvenimas šeimose sukūrė šiltesnius ir artimesnius santykius, leido dar geriau pažinti šalies kulūrą.

Belgai visus projekto dalyvius pasitiko labai šiltai, dėmesingai ir kruopščiai suplanavę savaitės veiklą. Visas penkias dienas dūzgėme kaip bitės. Pirmąją dieną, po atidarymo ceremonijos,  kiekviena šalis pristatė savo sukurtą talismaną. Mes, lietuvaičiai, sėkmei nešti pasirinkome personifikuotą veltą obuolį, vardu Jonas ( obuolys yra ir projekto logotipas). Turkai - dobiliuką, portugalai - vandens lašelį, bulgarai - lėlę, aprengtą liaudiškais bulgarų rūbais, o belgai - virėją. Projekto susitikimo tikslas buvo pristatyti paruoštą medžiagą apie maistą skirtingomis progomis bei aprangą ir elgesio kultūrą jaunimo pobūvių ir iškilmingesnių švenčių metu. Mes pristatėme Kūčių vakaro papročius ir tradicinius patiekalus. Kitataučiams mūsų tradicijos pasirodė neįprastos. Apie elgesio kultūrą mes sukūrėme trumputį filmą, kuris po pristatymo  sulaukė didžiulių ovacijų. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mūsų darbai buvo pripažinti.

Projekto dienos buvo kupinos įdomios veiklos. Į  programą buvo įtraukta mums, lietuvaičiams, sunkiai ištariama olandų kalbos pamokėlė, filmų vakaras. 

Daug dėmesio belgai skyrė praktinėms užduotims, kurios ugdo savarankiškumą, tobulina bendravimo įgūdžius, moko sutarimo ieškant bendrų sprendimų. Lankydamiesi vietiniame turguje turėjome surasti pigių maisto produktų, nufotografuoti, sukurti savo istoriją ir ją pristatyti auditorijai.

Vieną pusdienį turėjome progą pasijusti virtuvės "asais" -  mokyklos restorano virtuvėje  ne tik gaminome maistą, bet ir ragavome tikrų delikatesų - varlių šlaunelių sriubos ir moliuskų.

Labai įdomios buvo ekskursijos. Aplankėme šokoladu ir vafliais kvepiantį didingąjį Briuselį. Čia svečiavomės Europos parlamento muziejuje, o patį miestą pažinti turėjome savarankiškai. Žaidėme didįjį Briuselio žaidimą - vėl buvome suskirstyti į grupes ir su žemėlapiu rankose ieškojome jame pažymėtų objektų. Kiekvienas, vaikštinėdamas siauromis Briuselio senamiesčio gatvelėmis, galėjo įsigyti autentiškų suvenyrų bei pasimėgauti skaniaisiais Briuselio vafliais su šokoladu.

Paskutinę dieną dar traukiniu nuvykome  ir į Antverpeną. Miestas tikrai nepaprastas- užburiantis savo gotiško stiliaus pastatų ornamentika ir dvelkiantis aristokratiškumu. Antverpeną pažinome tokiu pat būdu, kaip ir šalies sostinę. Kai kuriuos Antverpenas sužavėjo labiau nei pats Briuselis. Nors jautėsi nuovargis ir miego trūkumas, grįžtant atgal į Geel‘ą, traukinio vagonas nerimo nuo kalbų. Visi buvo laimingi ir pilni įspūdžių.

Jauniems žmonėms nepaprastai svarbu išmokti ne tik puoselėti savo tautiškumą, bet ir gebėti pasijusti visaverčiais pasaulio žmonėmis. Ilgai lauktas susitikimas Belgijoje, Geel‘o miestelyje, praėjo nepaprastai greitai.

Tai buvo savaitė, pilna įspūdžių, iššūkių ir patirties. Praskriejusios penkios dienos buvo pati geriausia gyvenimo mokykla, prilygstanti pusmečiui rimtų mokslų įprastose pamokose. Praturtėjo mūsų anglų kalba , bendravimo įgūdžiai , pasidarėme supratingesni ir pakantesni vienas kitam. Mes, visi aštuoni Senamiesčio dešimtokai, dalyvavę projekto veikloje Belgijoje, esame dėkingi projekto "Eat SMART"  koordinatorei anglų k. mokytojai S. Jankauskienei, technologijų mokytojai B.Uthne bei direktoriaus pavaduotojui J.Griškui.

Visos delegacijos – belgų, turkų, portugalų ir lietuvių – esame tarsi viena, didelė šeima - kai kurie galbūt labai skirtingi, o kiti panašūs net šalies istorija. Paskutinę dieną oro uoste apsikabinę braukėme ašarą ir klausėme, kodėl viskas taip laikina? Vieni gal jau ir nebesusitiksime, tačiau davėme įžadus vis susiekti ir nepamiršti vienas kito. Juk mes pasaulio žmonės! Bet juk kiekviena pabaiga, kažko naujo pradžia - jau  laukiame ir lenkiame pirštus, skaičiuodami savaites, iki pasimatymo su visais Portugalijoje šių metų gegužę.

Nuotraukos

Autorė: projekto dalyvė 10b kl. mokinė Beatričė Paulikaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas