Kelionės įspūdžiai iš rožėmis dvelkiančios Bulgarijos

Mūsų mokykla jau antrus metus vykdo Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projektą „Eat SMART!“(„Valgyk išmintingai!“).  Projekte, kurio veiklą finansuoja Europos komisija,  dalyvauja dar keturios partnerės mokyklos iš Belgijos, Portugalijos, Turkijos bei Bulgarijos. Spalio 13-17 dienomis grupė Senamiesčio mokinių ir mokytojų dalyvavo ketvirtajame projekto partnerių susitikime Bulgarijoje.

Projektas „Eat SMART!“(„Valgyk išmintingai!“) orientuotas į aktyvų mokytojų, mokinių bei jų tėvelių  dalyvavimą įgyvendinant sveikos mitybos programą, kurios pagrindinis tikslas - skatinti jaunus žmones sveikai maitintis. Šio projekto partnerės yra penkios mokyklos iš įvairių Europos valstybių, t.y. Kogeka7 - Sint-Josefinstituut (Belgija), EB 2/3 de Canedo (Portugalija), Zeynep Salih Alp girl technical and vocational high school (Turkija), SOU Sveti sveti Kiril i Metodii (Bulgarija) ir mes, Plungės Senamiesčio mokykla. Veikla yra finansuota iš Europos komisijos Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Jau nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio didžiulis mūsų mokyklos vyresniųjų klasių moksleivių būrys aktyviai įsitraukė į projektinę veiklą. 2013 m. spalio mėnesį pirmasis projekto partnerių susitikimas įvyko Senamiesčio mokykloje, antrasis - Belgijoje 2014 vasario mėnesį, trečiasis - 2014 gegužę Portugalijoje. Na, o prieš porą savaičių grįžome iš Bulgarijos pietuose esančio Karnobato miestelio, kur vyko ketvirtasis projekto partnerių susitikimas.

Bulgarijoje mus lydėjo šiluma ir svetingumas nuo pirmos iki paskutinės susitikimo minutės. Su Bulgarijos sostine Sofija mus supažindino jau septynerius metus su šeima ten gyvenanti buvusi mūsų mokyklos mokinė Aušra Tamošauskaitė-Antonov. Mus šiltai priėmė Karnobato miesto merijoje, kur dalyvavo didžioji dauguma merijos darbuotojų - pasijutome labai svarbūs. Visą savaitę mumis rūpinosi ir pastoviai lydėjo gausi SOU Sveti sveti Kiril i Metodii mokyklos mokytojų grupė, o einant Karnobato gatvėmis vietiniai lydėjo savo žvilgsniais ir šypsenomis.

Mūsų mokyklos dešimtokai: Milda Salytė, Austėja Pronckutė, Akvilė Dambrauskaitė, Povilas Zieringis bei Modestas Šaltupis projekto metu gyveno bulgarų šeimose, su kurių vaikais bendravo internetu nuo vasaros pradžios. Taigi susitikimas su priimančiomis šeimomis buvo seniai lauktas, o išsiskyrimas išvykstant kai kuriems netgi graudus. Žinoma, vaikai nuo pat pirmo vakaro pastebėjo lietuvių ir bulgarų  bendravimo bei buities skirtumus, džiaugėsi  noru bendrauti, dosnumu bei šiluma.

Susitikimui ruošėmės nuo gegužės mėnesio pabaigos, kadangi reikėjo ne tik kelione pasirūpinti, bet svarbiausia – padaryti namų darbus, t.y. apklausti 100 mokinių tėvelių apie mitybos įpročius šeimoje, išanalizuoti atsakymus bei  sukurti filmuką, parodantį tėvų įtaką paauglių mitybos įpročių formavimui. Mūsų grupė sukūrė animacinį filmą (dailininkas – Povilas Z.), kuris buvo ypač gerai įvertintas visų projekto partnerių, sulaukėme daug pagyrimų. Susitikimo metu mokiniai daug dirbo mišriose grupėse, noriai atliko skirtas užduotis, o svarbiausiai – visą laiką bendravo su skirtingų kultūrų atstovais.

Susitikimo metu aplankėme daugybę įdomių Bulgarijos vietų. Etare gėrėjomės senoviniais bulgarų nameliais, Tryavnoje aplankėme Daskalovo namą, Gabrove pabuvojome garsiajame humoro ir satyros muziejuje, Pomorėje lankėmės šv.Jurgio vienuolyne. Burgase įsiamžinome prie tilto, kuris iš pirmo žvilgsnio  labai panašus į mūsų Palangos tiltą. Pakeliui iš vienos vietos į kitą gėrėjomės ryškiomis rudens spalvomis išmargintu, nepaprastai įspūdingu kalnuotu kraštovaizdžiu, slėniuose esančiais vynuogynais ir jau savo žydėjimo sezoną bebaigiančiomis rožėmis. Na, aišku, kiekvienas iš mūsų lauktuvėms rinkomės kažką iš gerai visiems žinomos rožių pramonės gaminių. Bet svarbiausia – daug bendravome. Patobulinome ne tik anglų kalbos įgūdžius, bet ir prisiminėme šiek tiek primirštą rusų kalbą, nes vyresnės kartos vietiniai gyventojai angliškai nesupranta.

Ši kelionė suteikė galimybę pažinti Bulgarijos kultūrą, papročius ir tos šalies žmones. 

Po savaitės saulėtoje Bulgarijoje grįžome į žvarbią Lietuvą, bet tebegyvename šiltomis susitikimo nuotaikomis ir jau svajojame apie paskutinį susitikimą Ankaroje (Turkija) ateinantį pavasarį. 

Norime pasidžiaugti savo mokyklos mokiniais, jų nuoširdumu, elgesio kultūra. Didžiuojamės, jog jie pelnytai užsitarnavo visų šalių  pagarbą. Dėkojame mokyklos direktoriui A.Servai ir visai administracijai už visapusišką palaikymą ir paramą,  mokinių tėveliams už rūpestingumą, paramą ir puikiai išauklėtus vaikus.

Nuotraukos

Projekto vadovai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas