Tyrėjų naktis 2022

  • Paskelbė : Erika Žemgulienė
  • Paskelbta: 2022-09-30
  • Kategorija: Renginiai

„Tyrėjų nakties“ renginiai mūsų mokykloje jau tapo gražia tradicija. Rugsėjo 26-30 dienomis 6-10 klasių mokiniai vykdė įvairias tiriamąsias veiklas.
Gamtos mokslų tiriamuosius darbus lankantys 6-7 kl. mokiniai aiškinosi, kur dingsta nukritę lapai. Tyrinėjo sliekus, jų sandarą, judėjimą, pasidarė sliekyną, kur šių bestuburių gyvenimo būdą galės stebėti ilgesnį laiką.  Šeštokai  nagrinėjo medžio kamieno sandarą, aiškinosi, kaip susidaro  metinės rievės. Pagal jas nustatė, kokio amžiaus buvo nupjautas medis. Taip pat mokėsi daryti lapų herbariumus. 7-ų klasių mokiniai stebėjo ląsteles iš savo burnos ir lygino jas su augalinėmis ląstelėmis. Biologijos pamokose tyrinėjo svogūno, elodėjos, euglenos mikroskopinę sandarą, lygino jų ląsteles.
Aštuntokai, lankantys fizikos, chemijos, biologijos tiriamosios veiklos užsiėmimus, atliko tiriamuosius darbus: ,,Kaip išmatuoti kelią?”, ,,Kaip tirti judėjimą?”, „Medžiagų cheminių savybių tyrimas“, „Sėklos sandara“. Mokiniai ieškojo būdų, kaip išmatuoti nueitą kelią į mokyklos aktų salę, mokytojų kambarį, įvertinti matavimų paklaidas; nustatyti medžiagų chemines savybes; tyrė pupelės sėklos sandarą ir įvairius vaisius.
9a, 9b kasių mokiniai tyrinėjo augalines ir gyvūnines ląsteles mikroskopu, aiškinosi  sandarą, ieškojo panašumų ir skirtumų. 9-ų klasių mokiniai atliko dar ir  tiriamąjį darbą „Vandens šiluminės savybės“. Ugdytiniai turėjo galimybę stebėti vidinės energijos kitimo būdus, apskaičiuoti vandens šiluminę talpą, savitąją šilumą bei atlikti kitas su šia tema susijusias užduotis. 
Devintokai ir dešimtokai gamino mikrokosmą, t.y. dirbtinę ekosistemą. Įdomu, kiek ji gyvuos?
10-ų klasių mokiniai dalyvavo protų mūšyje „Tyrėjų naktis 2022“. Mokiniai rungėsi šešiose komandose, atsakinėjo į  klausimus iš fizikos, chemijos, biologijos, mokslo istorijos. Visiems sekėsi puikiai: komandas, surinkusias daugiausia taškų, skyrė tik vienas  taškas, tad nugalėjo draugystė. Dešimtokai taip pat žiūrėjo ir aptarė įdomiosios inžinerijos kino filmus  ,,Elektros energetinių sistemų balansavimas“, ,,HAE statyba Alpėse“.
,,Tyrėjų nakties“ renginiai paįvairina ugdymo procesą, skatina mokinius domėtis gamtos mokslais.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas