Europos kalbų diena

  • Paskelbė : Erika Žemgulienė
  • Paskelbta: 2022-09-27
  • Kategorija: Renginiai

Su spalvingu rudeniu ir Europos šalių vėliavomis pasipuošusi atėjo Europos kalbų diena. Ji minima rugsėjo 26 dieną. Anglų kalbos mokytojos S.Jankauskienės mokinių paruoštas įdomus klausimynas apie Europos kalbas ir informacinis stendas pakvietė mokyklos bendruomenę domėtis Europos kalbomis.

Anglų kalbos  pamokų metu mokiniai turėjo progą diskutuoti ir aptarti Europos šalių kultūrą ir kalbų įvairovę, užsienio kalbų svarbą. Mažieji ugdytiniai mokėsi pasisveikinti įvairiomis Europos kalbomis, penktokai nagrinėjo idiomatinius posakius, išsireiškimus ir juos iliustravo, o įgytas žinias pasitikrino naudodamiesi Kahoot programėle. Šeštų klasių mokiniai iš anksto buvo paruošę pristatymus apie aplankytas šalis ir draugus užsienyje. Aštuntokai ir dešimtokai virtualiai keliavo po Europos miestus. Skaitydami įvairius užrašus, lygindami raidyną bei žodžius, mokiniai bandė spėti, kurioje Europos valstybėje jie yra. Kai kurių miestų vaizdai jiems buvo jau pažįstami, nes yra lankęsi šiose šalyse. 7 klasių mokiniai aiškinosi  posakių apie kalbas prasmę. Skaitė faktus ir žiūrėjo vaizdo įrašus apie unikalias kalbas bei žaismingai pasitikrino žinias „Quizizz“ programos pagalba. 

Rusų kalbos mokytojos J. Malinauskienės 6-8 kl. mokiniai „pasivaikščiojo po Europos kalbų mišką“, aptarė indoeuropiečių kalbų šeimos įvairovę. Įdomu buvo sužinoti svarbių faktų apie kalbas, pamatyti ir bandyti ištarti ilgiausius įvairių kalbų žodžius. Šiai dienai sukurtos svetainės garso įrašai „O kaipgi tariamos šios frazės?“ leido įsitikinti, kad vienos grupės kalbos turi daug panašumų. L. Tilvikaitės aštuntokai per rusų kalbos pamokas suko iššūkių ratą ir iš trijų užduočių galėjo rinktis vieną. Tiesa, apsispręsti reikėjo iškart nežinant, ties kokiu iššūkiu ratas sustos. Kai kam pasisekė: reikėjo penkiomis užsienio kalbomis pasisveikinti, trimis kalbomis suskaičiuoti iki dešimties. Daugumai teko kur kas rimtesni iššūkiai: išversti į lietuvių kalbą dainos tekstą ar net sukurti vaizdo įrašą „Ką išdrįstum padaryti užsienio kalba?“. Buvo tokių, kurie graužėsi atsisakę lengvesnių užduočių, bet loterija yra loterija... Įveikti iššūkius sutarta per savaitę. Taip Europos kalbų diena virto Europos kalbų savaite. Šeštokai ir septintokai bandė atspėti, kokia kalba kalbama garso įraše. Kai kam pasisekė atpažinti net tokias kalbas kaip oksitanų ar aragoniečių. O. Šimkutės 6, 7 ir 9 kl. mokiniai aktyviai ruošė skaidres, viktorinos klausimus ir paįvairino šventinės dienos pamokų veiklas. Mokytojos V. Vaišvilienės rusų kalbos pamokose vyravo smagi nuotaika - mokiniai rašė Europos šalių pavadinimus, kalbas ir  spėliojo šalių vėliavas. Mokinių piešiniai buvo eksponuojami  parodoje II aukšto fojė.   

Pasibaigus įvairioms Europos kalbų dienos veikloms, visi vieningai sutarėme, kad bendrauti ir mokytis kalbų yra smagu ir kad kalbos suvienija skirtingas tautas, jų žmones ir atveria duris į platųjį pasaulį.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas