Gabių mokinių išvyka į Molėtus

  • Paskelbta: 2023-06-20
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 15 dieną labai gerai besimokantys Plungės Senamiesčio mokyklos 5 – 10 klasių mokiniai keliavo į Molėtus. Ten jie apsilankė Molėtų astronomijos observatorijoje, Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje bei Baltiškojoje šviesulių stebykloje. Mokiniams ši kelionė buvo organizuojama iš Kokybės krepšelio lėšų. 

Molėtų astronomijos observatorijoje mokiniai buvo supažindinti su Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, Lietuvos astronomijos istorija, pakartojo savo fizikos žinias, turėjo galimybę teleskopo pagalba žvilgtelėti į dangų. Observatorija yra Molėtų rajone, 70 km į šiaurę nuo Vilniaus, ant Kaldinių kalvos (200 m virš jūros lygio), šalia mažo Kulionių kaimo (apie 10 km nuo Molėtų). Ant gretimos Kapelių kalvos įsikūręs Etnokosmologijos muziejus, jame mokiniai ir pratęsė savo pažintinę dieną. Čia  buvo suorganizuota ekskursija „Etnokosmologija. Ryšiai su kosminiu pasauliu“, kurios metu vaikai susipažino su istoriniais ir etnografiniais eksponatais, atspindinčiais žmonių pažiūras į dangų ir pasaulį. Šią dieną vainikavo apsilankymas vaizdingoje Lenktinio ežero pakrantėje šalia Molėtų observatorijos 1996 metais įrengtoje Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje - šventvietėje. Rato iš dešimties medinių šventyklos stulpų su kalendoriniais ženklais viduryje įrengtas akmeninis Saulės - ugnies aukuras. Stulpai žymi šešias pasaulio šalis ir Saulės tekėjimo bei laidos azimutus svarbiausių kalendorinių švenčių dienomis. Mokinius pasitiko ir papasakojo, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai, žynys Jonas. Jo užsidegimas bendraujant su vaikais sužavėjo ne vieną. 

Po ilgos, kupinos žinių ir maloniai varginančios dienos visi sulaukėme ir dangaus dovanos – lietaus, kuris tarsi simbolizavo artėjančias atostogas, poilsį po visų mokslo metų.

Nuotraukos:
Kristina Ubavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas