Nuostabi kelionė į Vilnių

  • Paskelbė : Erika Žemgulienė
  • Paskelbta: 2022-10-14
  • Kategorija: Renginiai

Ankstyvą spalio 13 dienos rytą, mūsų mokyklos 4a klasės mokiniai kartu su  mokytojomis Vilma ir Virgilija išvyko į ekskursiją, į Lietuvos sostinę – Vilnių. Atvykus į sostinę, mus pasitiko Liepos senelis – Seimo narys Jonas Varkalys, kuris mokinukus lydėjo visos ekskursijos metu. Važiuodami pro autobuso langą stebėjome rudeninėmis spalvomis pasipuošusį Vilniaus miestą. Pagal iš anksto sudarytą ekskursijos maršrutą, mažieji keliautojai pirmiausia apsilankė Gedimino pilyje, užlipo į bokštą ir grožėjosi iš pilies bokšto atsivėrusiu vaizdu: matė beveik visą Vilniaus miestą. Daug emocijų vaikams sukėlė pasikėlimas ir nusileidimas į kalną funikulieriumi. Po to gėrėjomės gražuole Vilniaus arkikatedra bazilika bei varpinės bokštu.

 
  
Kitas mūsų lankytinas objektas – Valdovų rūmai. Ten mus pasitiko gidė, kuri papasakojo Valdovų rūmų kūrimo ir atkūrimo istoriją. Vaikai apsilankė atkurtų istorinių interjerų menėse su įspūdingais ginklais, prabangiais baldais ir, svarbiausia, valdovų sostais. Paskui mokinukai dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Simbolių paslaptys“. Ten aiškinosi paslaptingą senųjų simbolių bei ženklų pasaulį, mokėsi atpažinti archeologiniuose radiniuose pavaizduotus simbolius bei suprasti jų reikšmes. Užsiėmimo antroje dalyje patys pasidarė pakabutį iš spalvoto modelino ir jame pavaizdavo savo sugalvotus arba jau žinomus simbolius.  Edukacinio užsiėmimo pabaigoje vaikų laukė staigmena – mažieji keliautojai galėjo „pasimatuoti“  valdovo  karūną.



Pažintį su Vilniumi tęsėme apsilankę Lietuvos Respublikos Konstituciniame Teisme. Jo fasadą puošia 1918 metų vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės aktas ir 1990 metų kovo 11 d. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktas. Ten mokiniai aplankė biblioteką, kurioje sukaupta apie 30 tūkstančių konstitucinės teisės leidinių, taip pat muziejų bei posėdžių salę. Papietavę ukrainiečių restorane „Leleko“ ir truputį pailsėję, pažintį su Lietuvos sostine tęsėme toliau.



Kartu su Seimo nariu Jonu Varkaliu keliavome į Lietuvos Respublikos Seimą. Kai įžengėme Į LR Seimą teko praeiti kontrolės postą. Turėjome pateikti savo asmens dokumentą, o kitus daiktus padėti ant specialaus važiuojančio kilimėlio. Buvo labai įdomu, bet šiek tiek ir nejauku. Mus pasitiko ekskursijos vadovas Romas, kuris mokinukams papasakojo apie Lietuvos valstybės valdymo sistemą bei pristatė Seimo struktūrą.  Vaikai turėjo galimybę pasivaikščioti Seimo koridoriais, apsilankyti Seimo posėdžio salėje bei susipažinti  su Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimui svarbiomis erdvėmis – Kovo 11-osios Akto sale ir  Konstitucijos sale. Apsilankėme A.M. Brazausko salėje, kurioje  dabar priimamos Seimo svečių delegacijos ir apžiūrėjome gautų dovanų ekspoziciją. Grožėjomės Kazio Morkūno vitražais, kurie puošia Seimo rūmų erdves, bei Gediminaičių stulpais, kurie išpuošti trispalvėmis apyrankėmis. Apžiūrėjome Lietuvos laisvės gynėjų, Seimo pirmininkų portretų galerijas ir kita.



Nepakartojamus įspūdžius mokiniams paliko susitikimas su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte- Nielsen. Seimo Pirmininkė visus pasveikino, vaikams papasakojo apie save, parodė šachmatų kolekciją, maloniai atsakė į visus mokinius dominusius klausimus, palinkėjo sėkmės ir įteikė vaikams atminimo dovanas. Susitikimas su Seimo Pirmininke buvo be galo šiltas ir nuoširdus. Mokiniai papasakojo apie mūsų mokyklą bei įteikė atminimo dovanėlę. Po to Liepos senelis – Seimo narys Jonas Varkalys vaikus nusivedė į savo kabinetą, o ten mūsų laukė Seimo nario patarėja Vilma Markūnienė, kuri rūpinosi, kad mažieji keliautojai sostinėje patirtų neišdildomus įspūdžius. Ekskursiją Seime baigėme diskusija su Seimo nariu Jonu Varkaliu K.Antanavičiaus salėje. Ten mokiniai, kaip tikri Seimo nariai, galėjo per mikrofoną užduoti klausimus ir padiskutuoti, o Liepos senelis atsakė į visus smalsių vaikų klausimus. Po to apsikeitėme simbolinėmis atminimo dovanėlėmis. Iškeliavę iš LR Seimo, trumpai stabtelėjome Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, apsilankėme kūrybos ir laisvalaikio erdvėse.



Nuoširdžiai norime  padėkoti Liepos seneliui – Seimo nariui Jonui Varkaliui už suorganizuotą ekskursiją,  šiltą priėmimą, nuoširdų bendravimą bei paskirtą laiką mums. Buvo smagu turiningai praleisti dieną Vilniuje, apsilankyti įvairiose valstybę reprezentuojančiose vietose. Pavargę, bet praturtėję žiniomis, dalindamiesi patirtais įspūdžiais, laimingi sugrįžome namo. Tikiuosi, kad mažieji keliautojai dar ilgai prisimins šią nuostabią kelionę, o patirti įspūdžiai ilgai išliks jų mažose širdelėse. 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas