Kovingosios Ėvės takais

        Šiemet Lietuva švenčia I. Simonaitytės, rašytojos, Mažosios Lietuvos metraštininkės, 125-ąsias gimimo metines. Norėdamos įprasminti šiuos rašytojos vardu pavadintus metus, mokyklos lituanistės su gabesniaisiais 9-10 kl. mokiniais lapkričio 10 d. išsiruošė į Priekulę vykdyti  teminį projektą ,,Ėvės keliais‘‘ (projektas vykdomas  iš KK+ lėšų).

    Namas, kur rašytoja leisdavo vasaras, pastatytas netoli Vingio parko Minijos kilpos pašonėje. Čia dabar įrengtas I. Simonaitytės muziejus. Vaizdas per mansardos langą rašytojai primindavęs gimtuosius Vanagus, kurie įsikūrę vos apie ketvertą kilometrų nuo Priekulės.

  Įstabusis rašytojos rožynas jau snūduriavo lapkričio darganoje, tačiau projekto dalyviams neteko sužvarbti -jiems buvo svetingai atvertos durys į šiltus ir šviesius I. Simonaitytės vasaros namus. Anais laikais ne visi čia drįsdavo užeiti, ne visus rašytoja ir kviesdavusi...

     Valgomasis, svetainė, veranda, darbo kambarys, mansarda- visas vasarnamio erdves palengva aplankėme, pajutome įnoringosios  rašytojos Ėvės dvasią. Darbo kambaryje, kol klausėmės gidės pasakojimo, mums buvo leista pasėdėti ant rašytojos sofutės ir foteliukų. Čia gidės istorijas liudijo atremtas į sieną rašytojos ramentas, spausdinimo mašinėlė ant rašomojo stalo, per penkis šimtus knygų sauganti rankų darbo  medinė knygų spinta - brangiausias rašytojos turtas. Tuo metu kita dalis mokinių  dalyvavo edukacijoje ,,Nepamiršk, kas esi‘‘- spalvino marškinėlius su Lietuvos etnografiniais regionais.

     Kita to paties projekto dalis - išvyka į Vanagus, rašytojos gimtinę.  I. Simonaitytės tėviškės vietą dabar čia  žymi  išlikę apsamanoję namo pamatų akmenys ir tautodailininko V. Majoro skulptūra. Vanaguose mus lydėjusi gidė  Edita Barauskienė vaizdžiai ir įtraukiai pasakojo apie rašytojos nelengvą vaikystę, jaunystės metus. Prie raudonos  Vanagų liuteronų  evangelikų bažnyčios, kur buvo konfirmuota I. Simonaitytė, baigėsi ir mūsų projektas. Gidė E. Barauskienė  ne tik mus, bet ir mūsų mokyklos biblioteką praturtino- dovanų iš Priekulės parvežėme jos dovanotą  knygą  ,,Kovingoji Ėvė‘‘.

    Skaitydami E. Barauskienės knygą ,,Kovingoji Ėvė‘‘  kiekvienas tyloje  dar individualiai pavaikščiosime rašytojos keliais ir taip palydėsime Ievos Simonaitytės metus.  Knyga  ir jūsų laukia mokyklos bibliotekoje. Pakeliaukite ir jūs kovingosios Ėvės takais...

Nuotraukos:
Lietuvių k. mokytojos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas